Monumentaal werk en wandwerken van Bram Hermens
door de kunstenaar


De monumentale wandwerken komen qua eclecticisme overeen met de schilderijen en tekeningen. Vanaf 2005 waren deze vaak door meer dan levensgrote figuren bevolkte voorstellingen te bezichtigen bij verschillende culturele instellingen binnen Noord Brabant.

Op bescheiden schaal werd in 2005 een begin gemaakt bij cultureel centrum De Krabbedans Eindhoven. De behoefte aan het creƫren van een moderne veldslag tussen de gewapende politiemacht te paard en antiglobalisten die zich daar aankondigde zou een jaar later culmineren in een wandvullend fries tegen de achterwand van het MU Art center te Eindhoven.

Later volgden onder meer Het Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven en museum De Pont Tilburg. Vooral de wand binnen een van de wolhokken bij museum De Pont zou in zijn thematiek bepalend blijken voor een lange periode. Deze periode kenmerkt zich door engagement met de oorlog in Afghanistan . Om het effect van de confrontatie tussen de klassieke wereld van Afghanistan en de moderne westerse legers begin deze eeuw te versterken, heb ik me binnen deze voorstellingen niet alleen laten inspireren door persfotografie, maar ook door de dynamische beeldtaal van het Hellenisme en daaraan verwante werken uit de Hoog-Renaissance en Barok.

Dieren die een belangrijke rol spelen binnen de strijd, zoals de adelaar, vormen ook een terugkerend motief. Doormiddel van deze werken, grotendeels uitgevoerd in houtskool op een van grondtoon voorziene wand, probeer ik een werkelijkheid achter de realiteit zichtbaar te maken.

Ga hier verder naar het monumentaal werk en wandwerken overzicht


Video's:


for English translation click here